Amortera eller Spara

När amortera eller sparaEn ständig fråga som dyker upp för alla som har lån på huset eller kanske en bil, är ifall du ska amortera eller spara för pengarna som blir över varje månad.

Det här är inte alltid en lätt fråga då det som så mycket annat beror på hur ens ekonomiska situation ser ut.

I det här inlägget tänkte vi diskutera hur du kan tänka när du funderar kring om du ska amortera ner lånen eller spara i någon annan sparform.

 

Amortera är aldrig fel

Först och främst ska du komma ihåg att det aldrig är fel att amortera ner lånen. Dels så bygger det upp en trygghet i din ekonomi, samtidigt som det minskar dina lånekostnader varje månad.

Däremot så är det inte alltid det ekonomiskt bästa alternativet att amortera alla gånger utan ibland kan andra sparformer vara betydligt mer fördelaktiga.

 

Hur hög ränta har du?

Det första du bör titta efter är hur hög ränta du har. En tumregel är sedan att ju högre denna ränta är, desto mer fördelaktigt blir det att amortera. Beroende på hur väl du förhandlat med din bank så kan en rörlig ränta idag ligga kring 3% (Mars 2013).

Historiskt sett så är det ganska lågt och ju lägre ränta det är desto mindre blir dina faktiska kostnader för lånet. Samtidigt så får du titta på alternativen. Ifall du tänkt placera pengarna på ett vanligt sparkonto hos din storbank så lär du kanske knappt få 1% i ränta på kapitalet. I det fallet så blir det mer lönsamt att faktiskt amortera, även fast räntan är så låg som 3%.

 

Högre avkastning innebär större risk

Om du istället tittar på placeringsalternativ med möjlighet till högre avkastning så har du exempelvis aktier eller fonder. Dessa är däremot förknippade med betydligt högre risk och du kan till och med minska det insatta kapitalet. Skulle aktierna däremot stiga mer än 3 % i detta fall så skulle du ju tjäna på att investera i aktierna.

För att summera det hela så är det alltid bra att amortera. Mindre lån innebär större trygghet för din ekonomi, större svängrum framöver och så vidare. Känner du samtidigt att du vill ha möjlighet till högre avkastning så finns ju alltid aktier som ett alternativ. I sista hand bör man placera allt på ett sparkonto med dålig ränta, se i så fall till att ha ett konto med bättre ränta än storbankernas.