Att tänka på med Kreditkort

I början av året publicerade Dagens Industri en artikel om vilket kreditkort som var bäst i dagsläget. Sett till räntan så låg många av storbankerna högt upp på listan då det erbjuder lägst ränta på krediten för tillfället.

Även om räntan givetvis är en viktig faktor så tycker jag inte att man ska stirra sig blind på bara den när man jämför kreditkort.


Vad kortet erbjuder för förmåner och framförallt allt vad du får bonus för kan vara minst lika viktigt för den som skaffar kortet. Om du exempelvis reser mycket så finns det kort avsedda för just denna kundtyp, vilket brukar innebära extra bra förmåner kring resor. Detta i sig kan spara dig mycket pengar, även om räntan för det kortet är något högre.

Nästa sak man bör fundera på är hur mycket man tänkt använda krediten. Idag är många kort kombinerade betalkort med kreditkort vilket innebär att du kan använda korten så som de passar dig.

Har du pengar för dina köp och kan betala av den totala summan av alla köp på datumet som är satt så behöver du ju inte betala någon ränta på beloppet. Om du å andra sidan väljer att skjuta upp hela eller delar av summan till senare så handlar det istället om en kredit där du alltså får betala en ränta på beloppet.

Därför bör du hela tiden fundera kring hur dina köpvanor ser ut. Är du i behov av kredit eller har du tillräckligt med pengar när köpen ska betalas?

För att summera det hela så ska du alltså inte enbart jämföra räntan på kreditkorten. Bonusar och förmåner kan vara minst lika viktiga och spara dig en massa pengar. Sen bör du som sagt fråga dig om du är i behov av krediten. Fördelen med de kombinerade korten är ju att du har krediten där som en trygghet men att du kanske inte behöver använda den.