Facebook Twitter
Hem Blogg Betala med Kort Utomlands
formats

Betala med Kort Utomlands

kort utomlandsNär man reser på semester eller överlag när man besöker ett annat land så får man ofta en tankeställare hur man ska sköta pengar och betalning. För det första är det en annan valuta och redan där kommer det in en avgift för valutaväxling.

En annan sak du kanske funderar på är huruvida du ska växla till dig några kontanter överhuvudtaget, eller om du istället endast ska använda betalkort på din resa. Idag är det ju betydligt enklare att betala med kort och de flesta större betal- och kreditkorten tas emot över hela världen. Detta tack vare att korten är VISA eller Mastercard i grunden.

 

Hur ska du betala när du är utomlands

Det första du bör fråga dig själv är hur du vill betala under din resa. Dels kan du fundera kring vad som känns bekvämast för din del. Har du kontanter i den lokala valutan så är du säker på att det fungerar att betala med. Samtidigt så blir det direkt dyrare i och med att växlingskontoret tar en avgift och så vidare.

Väljer du att endast betala med ditt betalkort så slipper du hela biten med att hantera kontanter. Då behöver du inte heller fundera kring hur mycket pengar du tror dig behöva, utan med kortet så har du ju möjlighet att ta ut så mycket pengar som ditt konto tillåter.

Som sagt så bör du fundera kring vad som dels är smidigast för din del, samtidigt som du bör ha i åtanke vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt. Har du exempelvis ett remember more kort så får du ju poäng på alla dina köp, i hela världen. Även om det ofta tillkommer en valutaväxlingsavgift när du betalar med kort, så blir det ju mindre med ett remember more i och med att du får tillbaka 1% i cashback på alla din köp. Med det kortet blir avgiften endast 0,5% extra mot att göra dina köp i sverige. Tittar du på de flesta kort idag så är avgiften minst 1,5%.

 

Lite kontanter är alltid bra att ha

Även om du väljer att endast ta med ditt betalkort på resan, så kan det vara en god idé att faktiskt växla åt dig lite kontanter. Många saker är betydligt enklare att betala med kontanter, så som taxi, en glass på stranden och så vidare. Samtidigt så finns det ju ofta möjlighet att ta ut pengar i en uttagsautomat, så att växla hemma i Sverige är inte ett måste.