Betala med Mobilen i Mataffären

betala med en mobilIdag kan man göra nästan allt med en så kallad smart telefon. Det finns appar för allt ifrån träning till hur du gör första hjälpen.

Något som också börjar bli mer och mer vanligt är att betala med mobilen. Idag erbjuder bland annat Axfood som äger butikskedjorna Willys och Hemköp, möjligheten att betala med mobilen i deras affärer.

Även om projektet bara är i startgroparna så är det en del som hakat på tåget.


 

Att betala med sin smartphone

Betalningen går till så att du laddar ner en speciell app som sedan är kopplat till ett bankkonto. När du sedan handlar i de butiker som erbjuder denna typ av betalning, så kan du scanna en kod via din mobil. Du bekräftar sedan betalningen direkt i telefonen.

Väldigt smidigt kan man tycka men det har sina nackdelar också.

Dels så kräver tjänsten att du har tillgång till internet för att betalningen ska funka. Att man har dålig mottagning inne i mataffärer och andra byggnader är ju inte en ovanlighet. Därför kan det bli strul just på grund av dålig uppkoppling.

Den andra nackdelen är att det kräver en smartphone som sagt. Har du en mobil av äldre modell så är denna möjlighet ganska långt borta.

Möjligheten att betala med mobilen kommer förmodligen växa mer och mer för varje år. Även om det till synes har sina begränsningar, så kan man ändå tycka att det är ett bra komplement till övrig betalning. Att det skulle ersätta betal- och kreditkort helt har jag svårt att se.

Däremot så är det ju ett smidigt sätt at betala om man glömt plånboken med kort hemma. För mobilen har man ju ofta med sig.

Håll utkik nästa gång du besöker en Willys eller Hemköp butik ifall de implementerat denna lösning. Kommer nog växa som sagt så att möjligheten dyker upp även i dina butiker framöver är nog ingen omöjlighet.