Bli en bättre Investerare

bli bättre investerareEtt ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som går hand i hand med privatekonomi är olika former av investeringar. Att investera i tillgångar har fascinerat mig ända sedan jag gick på högstadiet, då det till en början främst handlade om att analysera olika aktier.

Nu för tiden försöker jag sprida mina investeringar ännu mer som då även innefattar fastigheter, aktier och liknande investeringsformer.

Det jag tänkte skriva om i det här inlägget är däremot hur du kan bli en bättre investerare.

Vad gör du idag för att öka din kunskap och helt enkelt bli en bättre investerare? Nu tänkte jag skriva om några saker som åtminstone gjort mig till en betydligt bättre investerare med tiden, saker som alla med intresse kan ta del av och lära sig av.

 

Öka dina kunskaper som investerare

När det kommer till att investera i tillgångar så är kunskap makt i min mening. Ju mer du vet desto större är dina chanser att lyckas. Att chansa på en aktie har aldrig intresserat mig utan jag vill alltid analysera bolaget precis som om jag skulle köpa hela verksamheten. För hur det än är så är de ju precis det du gör. Du köper en del av företaget.

Min första tips är därför att läsa böcker som på ett eller annat sätt har med aktier eller investerande att göra. Jag har alltid gillat att läsa böcker och det har helt klart varit en bidragande faktor till de gånger jag lyckats med mina investeringar.

För att ge er ytterligare lite substans i detta så brukar jag råda om att välja några färre böcker och istället verkligen försöka lära dig det som står i dessa. Många brukar skaffa en massa böcker och läsa dessa bara för läsandets skull, istället för att verkligen försöka få ut så mycket som möjligt av böckerna. Det är aldrig fel att skriva ner viktiga punkter från böckerna du läser, som du sedan snabbt och enkelt kan gå tillbaka till.

Mitt nästa tips är att du ska skaffa dig en investeringsstrategi som du trivs med, och sedan vara stenhård på att följa den. Många misstag du, jag och många andra investerare gör på aktiemarknaden framförallt, är att vi tar beslut baserade på känslor.

Exempelvis så köper du kanske aktier i ett bolag ena veckan efter att ha gjort en grundläggande analys. Din förutbestämda strategi går ut på att du ska vara långsiktig, kanske 5 år eller längre med ditt innehav. Veckan efter börjar media skriva om krisen i Spanien, Grekland eller något annat land med knackig ekonomi varav börsen tar ett djupdyk.

Om du nu har en strategi att vara långsiktig vill du ju strunta i dessa korta reaktioner. Men går du på känslan för stunden kan det vara lätt att ryckas med och sälja ditt innehav med förlust, trots det att du bara ägt aktierna i knappt en vecka.

Sist vill jag tipsa om att du ska lära dig av dina misstag. Det är en viktig del i din resa mot att bli en bättre investerare. Det sämsta du kan göra är att strunta i dina misstag och kanske göra om dem flera gånger. Se istället till att lära dig av dem.