Bygg en Ekonomisk Buffert

din ekonomiska buffertHur mycket pengar har du i din ekonomiska buffert? En månadslön, två månadslöner eller kanske ingenting för tillfället?

Jag förstår att folka har svårt att komma igång med ett sparande ifall de nu inte alls har något intresse för det. Men en ekonomisk buffert tycker jag alla ska ha.

En buffert låter dig ta ut svängarna, den finns där när bilen går sönder eller när huset behöver renoveras. Helt enkelt för alla de där oförutsägbara utgifterna som alltid dyker upp förr eller senare. Många gånger när man minst behöver dem.

 

Hur stor ekonomisk buffert ska du ha?

På frågan hur stor ekonomisk buffert du bör ha så finns det givetvis ingen exakt siffra. Däremot finns det några riktmärken att använda sig av för att räkna fram på ett ungefär hur mycket du behöver.

Ett mått är att utgå från din eller hushållets gemensamma månadsinkomst efter skatt. Helt enkelt hur mycket pengar ni får in på kontot varje månad.

Hur många månadslöner behöver ni för att känna er trygga? Vad skulle exempelvis hända om du blev av med jobbet? Hur lång tid skulle det ta för dig att få ett nytt jobb och ny inkomst?

Jag tycker att 2-3 månadslöner är ett minimum, samtidigt som jag förstår att det är svårt för många att ens bygga upp en sådan buffert.

En annan siffra att använda om du har koll på det är era faktiska utgifter varje månad. Om ni skulle bli av med någon inkomst så vill du veta hur stora era fasta utgifter är, helt enkelt hur mycket pengar ni behöver för att gå runt.

Ta sedan den siffran gånger det antal månader som du känner är rimligt för er.

När det gäller era rörliga utgifter så går ju de alltid att skära ner på om det skulle vara nödvändigt.

Även om du tycker det är svårt att komma igång med ett sparande så bör du i alla fall bygga upp en buffert. Det ger en trygghet och samtidigt mer svängrum i din privatekonomi för oförutsägbara händelser.

Tycker du även att detta är problematiskt bör du se till att pengar dras automatiskt från din lön varje månad. En fördel kan vara att ha en annan bank där du sätter in dessa pengar så du inte handlar upp dem direkt.