Chip och Magnetremsa på Betalkort

chip och magnetremsaOm du vänder på ditt betalkort, kontokort och även många andra kort så som vissa passerkort, så kan du se att dessa är utrustade med en magnetremsa. Detta är den svarta remsan och användes tidigare när man betalade med korten.

Länge var det enbart magnetremsan som gällde vid betalning med kort. Med tiden så ökade dock bedrägerier rörande kort som enbart hade denna remsa. Korten blev för enkla att kopiera och det hände emellanåt att uttagsautomater skimmades, vilket innebär att en bedragare installerade en kopieringsutrustning som kopierade kontokort som användes i automaten.


Idag är de flesta kort utrustade med chip istället, vilket är ett sätt att öka säkerheten vid betalning med kort. Även om det kommit rapporter på att även kortchipen har sina brister, ska det vara betydligt säkrare än den gamla magnetremsan.

 

Ökad säkerhet vid Internetbetalning

Något som blir allt vanligare när det kommer till betalkort, är att man betalar på nätet med dessa. Även här har säkerheten ökat markant på senare år.

För det första så krävs det att all information på kortet stämmer, inklusive CVV koden på baksidan av kortet. Utöver det så kräver många banker även att du har en bankdosa, vilket fungerar ungefär som när du betalar på vanliga affärer med ditt kort. Andra banker kräver att du skriver in ett extra lösenord som du själv valt, utöver den information som finns på kortet.

Även om chip har gjort kontokorten betydligt säkrare så kan man aldrig vara helt säker. Några saker som också kan vara bra att tänka på är att du alltid försöker dölja din kod när du exempelvis tar ut pengar eller betalar i en affär.

Skulle kortet bli stulet eller om du helt enkelt tappat bort det så ska du kontakta din kortutgivare för att spärra kortet. Informationen för detta får du i samband med att kortet skickas ut till dig. Har du råkat tappa bort denna information kan du söka upp informationen på kortutgivarnas sidor för att få ett nytt nummer du kan ringa.