Diners Club

diners club kreditkortHar du någon gång funderat över hur det första betalkortet egentligen kom till? Hur kom någon på att man kanske skulle betala med ett plastkort, istället för att använda mynt och sedlar som man så länge gjort? Ja, det finns faktiskt en historia bakom det hela och den tänkte vi återge i det här inlägget.

 

Världens första Betalkort

År 1950 hade Frank McNamara tillsammans med några viktiga kunder träffats på en restaurang i New York. De skulle där äta lunch tillsammans i vanlig ordning. När Frank sedan ska betala, upptäcker han att han inte har sin plånbok med sig, och således inga pengar att betala maten med.


För att lösa situationen väljer han att signera ett visitkort som han sedan sträcker över till restaurangen, varav han ber dem skicka en räkning med posten.

På väg tillbaka till sitt kontor reflekterar Frank över händelsen och inser att det han precis gjorde kunde vara en riktigt bra affärsidé. Här föddes alltså idén till världens första betalkort, något som skulle hjälpa många betala framöver.

Han startade därmed Diners Club vilket blev en succé redan från start. Under det första året ökade antalet medlemmar från 200 till hela 42 000 stycken och det bara i New York.

 

Diners Club idag

Som du kanske förstår har kortmarknaden växt ganska rejält sedan Frank kom på den briljanta idén med betalkortet. Diners Club är idag ett välkänt internationellt varumärke som möjliggör betalning i mer än 200 olika länder. Man erbjuder även sina kortkunder en rad olika bonusar, bland annat om man reser mycket.

Tänk vilka bra idéer som kan dyka upp när man minst anar det. Betalkort används idag världen över och mycket har vi förmodligen Frank McNamara att tacka för det.