Ett Lån eller Flera Lån

Min ekonomiska situation just nu är att jag äger en bostadsrätt som är belånad till ca 75 %. Ett par månader så var detta enda lånet jag hade varav jag varje månad har amorterat motsvarande 0,8 % av lånet, enkelt räknat.

Nu kommer jag köpa bil framöver och tänker då belåna även bilen en viss del, just för att inte binda upp för mycket kapital som kan investeras på annat håll.

I samband med detta kom jag att fundera på ifall jag ska försöka baka in bilen i bostadslånet, i och med att jag har lite marginal att låna på det fortfarande. Samtidigt så finns det nackdelar med det som gör att en vanligt fritidslån eller billån är mer fördelaktigt.

 

Fördelarna med ett lån

Den stora fördelen med att baka in bilen i bostadslånet är att villkoren är aningen bättre där. Räntan på lånet, som idag är rörlig ligger på runt 3 %. Helt ok får jag ändå anse, även om det finns lite prutmån där.

Fritidslån eller billån har hos min bank en ränta på närmare 5 % vilket då blir lite mer varje månad.

En fördel att baka in det är alltså mindre räntekostnad.

 

Fördelen med flera lån

Fördelen med att ha ett separat lån på bilen är att jag får en bättre bild över min ekonomi. Jag ser enklare hur mycket lån jag har kvar på bilen, respektive min lägenhet. Visst, räntekostnaden blir aningen högre men jag gillar att ha koll på min ekonomi.

För min del så kommer jag att välja ett separat lån på bilen och därmed ha två olika lån. Detta kommer ge mig en bättre koll på ekonomin. Samtidigt så kommer jag sluta amortera på bostadslånet och istället amortera allt på billånet, i och med att detta är ett dyrare lån.

Kommer dessutom amortera ganska hårt till en början just för att få ner räntekostnaderna med tiden. När räntan på ett lån är över 5 % så finns det inga räntekonton som är bra alternativ, utan då väljer i alla fall jag hellre att amortera. Kom ihåg, att amortera är en form av sparande.