Få bättre koll på Ekonomin

få koll på ekonominVi har precis börjat ett nytt år med nya möjligheter och vad passar då inte bättre än att se över sin ekonomi och de förbättringar man kan göra.

Många gånger så krävs det väldigt lite för att man ska få bättre koll på sin ekonomi, utan att man behöver grotta ner sig i excelark och kalkyler.

Det handlar egentligen om sunt förnuft samt att få till några bra rutiner.

Det första man bör fråga sig själv är vad man vill kunna få ut på sin nuvarande ekonomi. Vill du ut och resa? Du kanske funderar på att köpa bil eller bara vill spara pengar som en trygghet. Oavsett vilket mål man har så bör man ha det klart för sig. Nästa steg blir att få koll på sin ekonomi.

Här finns det några enkla knep du kan ta till för att detta ska bli möjligt.


 

Se över konton och köpvanor

Det första du kan börja med är att se över vilka konton du har samt dina köpvanor. Samlar du alla pengar på ett och samma konto, även de du tänkt spara? Det är ofta en dum ide. Dels krävs det en otrolig disciplin för att man inte ska handla upp pengarna, dessutom ger det dig dåliga sparvillkor.

Se därför till att öppna ett separat sparkonto, helst hos en annan bank. Då minskar risken att du handlar för de sparade pengarna.

Sen bör du se över dina köpvanor och hur du betalar saker. Är du en person som handlar mycket på faktura och kanske kredit kan det vara läge att sluta med det. Försök istället göra dina köp på ett betalkort, där du betalar av alla köpen i slutet av varje köpperiod.

Då slipper du betala en massa onödig ränta. Dessutom så får du då en massa bonusar och fördelar.

 

Få koll på matkostnaderna

Hos de allra flesta så är mat och dryck en av de större utgiftsposterna varje månad. Därför kan det vara klokt att samla alla dessa köp på ett speciellt kort, förslagsvis ICAs kort.

Detta gör att du får en tydlig överblick på alla dina matkostnader så du enklare kan följa upp. Med ICA kortet får du dessutom extra stor bonus varje gång du handlar i en av ICAs mataffärer, något som kan spara dig många kronor i längden.