När vi ska låna pengar privat vid ett husköp eller när vi hittar den där härliga båten, så finns det ganska många aktörer vi vet vilka de är och kan gå till. Men när det kommer till företagslån, helt enkelt när ditt företag behöver låna pengar, ja då är det ibland lite andra aktörer som också finns tillgängliga. Precis som vid privatlån så gäller det givetvis att jämföra dina alternativ. Räntor och villkor kan precis som vid privatlån skilja sig ganska markant åt mellan olika lånaaktörer. En sådan sajt där du jämför företagslån är exempelvis https://www.lånasmart.com/foretagslan/.

Vad avgör villkoren på ditt företagslån?

När du ansöker om ett lån privat så är det ganska enkelt för låneaktören att ta en kreditupplysning på dig som privatperson. Det är information som finns tillgänglig och allra lättast via kreditupplysningsbolag. Då får de snabbt ett betyg på din förmåga att betala tillbaka lånet.

När det kommer till företagslån så går det egentligen att på samma enkla vis få en rating på ditt företags balansräkning, kassaflöde och helt enkelt förmåga att betala tillbaka lånet. Är det ett litet företag vi pratar om där du kanske själv sköter bokföring och de ekonomiska bitarna så är det extra viktigt att du ser till att ha ordning och reda på alla papper. Kom även ihåg att årsredovisning blir ett slags säljdokument för dig när du ska söka företagslån, med tanke på att de med stor sannolikhet kommer vilja kika igenom din resultat- och balansräkning som återsges i årsredovisningen.

Så tänk på följande för att se till att ha så bra finansiell grund att stå på, om du planerar att ta in extern finansiering som exempelvis ett företagslån:

  • Ha ordning på alla papper.
  • Se till att bokföringen blir korrekt.
  • Tänk på att årsredovisningen är ett säljande dokument vid företagslån.
  • Jämför olika låneaktörer.

Är företagskredit en möjlighet

En sak du absolut ska fundera kring innan du ansöker om lån, är hur stor summa du kommer behöva. Ibland kanske du inte vet från början hur mycket pengar du kommer behöva, exempelvis om det är något större projekt som kommer kräva mer eller mindre pengar löpande under en tid. Då kanske en företagskredit kan vara ett alternativ, där du har möjlighet att utnyttja ett större belopp, samtidigt som du inte binder dig till mer än du faktiskt väljer att ta ut från krediten.

Oavsett hur du väljer att få in externt kapital så är det bra att ha punkterna i listan ovan i bakhuvet, samt jämföra! De olika aktörerna på marknaden kan utvärdera ditt bolag på helt olika vis och därmed erbjuda dig ganska stor variation på villkor. Så en grundlig jämförelse, att ha koll på dina egna papper och givetvis en stabil balansräkning i det egna bolaget, är goda förutsättningar för att kunna låna pengar till ditt företag.