Under väldigt många år så har korten och delvis kontakter dominerat vårat sätt att betala på. Inte minst här i Sverige, där kontakthanteringen minskat rejält och fortsätter att minska hela tiden. Vi var tidigt ute med de kontaktlösa korten eller blipfunktionen, som numera hört till vanligheten med de flesta korten. Från korten har sedan resan mot andra tekniska lösningar för betalningar börjar poppa upp. En del menar att vi nu är inne i en Bitcoin revolution, där kryptovalutor kommer bli allt mer populära för att betala med via nätet. För varje dag som går blir det fler och fler butiker som tar emot just Bitcoin som betalning. Samtidigt så är det en ganska lång väg kvar att gå för att bli det dominerande betalsättet, då konkurrensen för nätbetalningar framförallt är väldigt hård just nu.

Alternativa sätt att betala via

Ett annat alternativ som blivit otroligt populärt i framförallt Sverige är Swish. Mobila betalningar. I och med införandet av denna teknik så kunde vi direkt via våra mobiler skickar pengar mellan olika banker utan att behöva vänta flera dagar. Detta var inte alls möjligt på samma sätt innan Swish kom in i bilden.

Detta har givetvis revolutionerat sättet vi betalar för vid exempelvis andrahandsmarknader. Sajter som Blocket och Tradera men på senare år även Facebook erbjuder numera smidiga sätt att sälja saker vi inte längre behöver eller använder. Att dessutom kunna betala digitalt på ett smidigt sätt via Swish har underlättat enormt för alla som helst vill slippa kontanter.

Hur kommer då Bitcoin och andra kryptovalutor in i bilden? Ja vem vet, det finns massvis med möjlighter för tekniska lösningar och innovationer kring Bitcoin och blockchaintekniken. I framtiden kommer det kanske finnas motsvarande enkelhet som Swish erbjuder, men att du istället kan betala med Bitcoins istället för i Svenska kronor. Detta känns givetvis väldigt avlägset för många. Men den tekniska utvecklingen går med raketfart och bara de senaste åren har vi fått se massvis med nya tekniska lösningar baserat på det som är grunden till Bitcoin och andra kryptovalutor, just blockchain.

Bitcoin via ett betalkort?

Man skulle även kunna fråga sig om det i framtiden kommer vara möjligt att betala med Bitcoin via ett betalkort. Detta skulle förmodligen absolut vara möjligt, även om infrastrukturen kring betalning med betalkort skulle behöva förnyas. Saker som betalterminaler är förmodligen inte anpassade efter detta. På samma gång så känns det lite som att ta ett kliv bakåt i den teknisk utveckling. Om de klassiska plastkorten skulle fortsätta vara det givna betalhjälpmedlet även om Bitcoin skulle vara valutan.

Här är det förmodligen mer intressant att kika hur teknikjättarna som apple gör. Apple pay är exempelvis väldigt stort i USA, och börjar även i Sverige att växa i popularitet. På vissa håll kan du betala direkt via din Apple Watch om du har en sådan. Då blir plastkortet i jämförelse ganska förlegat, även om det idag ofta är ett plastkort och siffrorna på det som är själva kopplingen till det betalsättet så som Apple Pay. Samtidigt så skulle siffrorna kunna fås utan att de först skrivs ut på ett kort.

Det ska bli otroligt spännande att följa den tekniska utvecklingen kring betalkort och andra betallösningar. Frågan är om vi kommer hinna få se ett Bitcoin betalkort innan plastkorten i sig blir förlegad teknik. Det får framtiden helt enkelt utvisa. Men att det kommer komma innovativa lösningar som ändrar sättet vi betalar på är jag rätt övertygad om. Sen kanske det inte kommer vara ett enda givet sätt, utan bestå av flera möjliga alternativ. Framförallt då kortmarknaden med Visa och Mastercard är så otroligt starkt och väletablerad idag, att de blir svåra att helt sudda ut från betalmarknaden.