Ha inte Dina Sparpengar på Lönekontot

dåligt spara på löbekontoJag blir nästan förvånad över hur många som har allt sitt sparande på samma konto som lönen kommer in på. Detta är så otroligt dumt på många sätt och vis. För det första så har du en tendens att handla mer ifall du ser att det finns pengar på kontot. Samlar du då allt på ett och samma konto finns det kanske alltid anledning att handla saker.

Det andra är att det inte är en sparform. Ofta är räntan väldigt låg och många gånger 0 %. Med andra ord kommer dina pengar inte växa utan snarare minska i värde på grund av inflationen.

 

Sparkonto med ränta

Är du därför en person som gärna samlar pengarna på hög på lönekontot är det dags att tänka om. Det finns en hel del enkla åtgärder som kan förbättra ditt sparande avsevärt.

Om du inte är riskbenägen av dig eller helt enkelt saknar intresse för investerande så är förmodligen ett räntekonto något för dig. Se dig därför omkring och försök hitta ett räntekonto med så hög ränta som möjligt.

Några saker som är bra att tänka på är att du ska se efter om räntan du får gäller för ett rörligt konto, alltså att du inte låser dina pengar under en tid. Om du väljer att låsa pengarna på ett räntekonto en längre tid blir räntan givetvis högre. Så det kan också vara ett alternativ att låsa delar av ditt sparande en lite längre period just för att få högre ränta på dessa pengar.

Nästa sak som är viktig att tänka på är att kontot ska täckas av den statliga insättningsgarantin. Detta är viktigt ifall banken får problem. Kanske inte relevant alla gånger men ändå något du ska se till att kontot har.

 

Månadsvis eller årsvis ränteutbetalning

Idag finns det räntekontot som antingen betalar ut räntan årsvis eller kanske ännu bättre månadsvis. Det kan därför vara bra att ta ställning till ifall du vill ha ränteintäkterna en gång per månad, eller hellre en större del en gång per år.

Kom ihåg, att samla pengarna på ditt lönekonto är en dålig placering av ditt sparande. Det minsta du kan göra är att sätta in pengarna på ett räntekonto med bättre ränta.