Håll koll på Dina Utgifter

En viktig förutsättning när du försöker få koll på din ekonomi är att du har koll på dina utgifter. Att ha koll på sina inkomster är ofta enklare då man oftast har en inkomstkälla så som lönen.

Beroende på hur dina betalvanor ser ut så kan det vara enklare eller svårare att få koll på dina utgifter. Om du exempelvis betalar allt kontant så gäller det att du sparar dina kvitton för att du i efterhand ska veta vart pengarna gått. Med andra ord så får du en hög med papper som både är rörigt och dåligt för miljön.


 

Betala med kort

En första åtgärd kan därför vara att betala alla dina utgifter med kort. Ska du nu göra det så bör du se till att ha ett betalkort som ger mer för pengarna så att säga. Du kan jämföra olika populära betalkort och kreditkort här på sidan vilket kan vara en bra start.

Du behöver inte nödvändigtvis handla allt på ett och samma kort, men det som är fördelaktigt ifall du gör det är att du får mer bonus om du gör alla köp på ett betalkort som ger bonus.

 

Sammanställ dina utgifter i en kassabok

När du nu gör dina köp med ett kort blir det betydligt enklare att i efterhand kolla vart du lägger dina pengar. Nästa steg blir att kategorisera utgifterna så att du lättare får en överblick över hur mycket pengar du lägger på olika saker. Vilka kategorier du vill ha väljer du helt själv men en bra början skulle kunna vara.

 

  • Mat
  • Boende
  • Bil
  • Försäkringar
  • Shopping
  • Osv

 

Nu summerar du dina utgifter i de olika kategorierna. Om du gör alla dina köp på ett kort så kan du skriva ut kontoutdraget och gå igenom punkt för punkt.

Det är bra att göra detta månadsvis och du får då en bra koll på hur du spenderar dina pengar varje månad. När du sedan vill förbättra din ekonomi kan en bra början vara att kika i din kassabok och se vilka kategorier du lägger onödigt mycket pengar på. Du kanske äter ute mycket och därmed lägger mycket pengar på mat.