Hur fungerar ett Betalkort?

hur fungerar ett betalkort?Här på Betalkorten.se kan du som bekant jämföra olika betalkort samt kreditkort som finns på marknaden idag. Men det kan vara bra och backa bandet ibland och reda ut vad ett betalkort egentligen är. För detta är kanske inte självklart för alla.

Betalkort är något som funnits ett bra tag i samhället, även om det är främst på senare år som begreppet har börjat användas. I den här artikeln tänkte vi därför försöka svara på frågan, Hur fungerar ett Betalkort?

 

Betalkortets historia

Man brukar med ett gemensamt namn kalla alla olika kort som används till betalning för kontokort. Här ingår även betalkort och kreditkort. Man kan säga att ett kontokort helt enkelt är ett kort som fungerar som ett betalningsmedel, precis som sedlar och mynt. Tanken är ju givetvis att det ska bli enklare att ha koll på sina pengar.

Med ett kontokort så slipper du släpa runt på en massa kontanter, utan kan istället ha allt på ett enda kort. Det är dessutom betydligt enklare att hålla koll på sina köp, med tanke på att du kan gå in i efterhand och se alla dina transaktioner på kortet.

Man brukar säga att kortet dök upp som betalningsmedel redan på 50-talet i USA. Först på 60-talet kom den första varianten till Sverige i form av ett köpkort. Innan kontokorten började florera, så var det väldigt populärt att betala med check. Detta ser man nästan inte alls idag och förmodligen så är kontokorten en bidragande orsak till detta.


Hur fungerar ett Betalkort?

Åter till frågan om hur ett betalkort egentligen fungerar. Man kan säga att det kontokort som vi kanske alla är vana med brukar kallas vanliga bankkort. Dessa förutsätter att du har pengar på ditt konto när du gör köpet, varav beloppet du handlar för dras direkt från kontot som bankkortet är kopplat till.

Ett betalkort däremot är en variant av kontokort, men här samlas en viss periods transaktioner på en faktura, varav du sedan ska betala fakturan i sin helhet på en förutbestämd dag. Pengarna dras alltså inte förrän du betalar fakturan med alla dina samlade köp för perioden.

Detta innebär i sin tur att du får ränta på pengarna, även de som du ”handlat” för men som ännu inte faktureras till dig.

Det är vanligt att bensinbolag erbjuder betalkort till sina kunder, varav du då kan tanka under en period, varav du sedan får en faktura på det belopp du tankat för. Detta är väldigt smidigt och uppskattas av många.

Det är idag vanligt att man kan kombinera betalkort med ett kreditkort, varav du då har möjlighet att antingen använda ditt betalkort som ett helt vanligt betalkort, men också utnyttja krediten som då är kopplat till kortet ifall detta skulle behövas.

Jämför gärna betalkorten här på sidan för att hitta ett som passar dig.