Hur fungerar ett Kreditkort?

hur fungerar ett kreditkortIdag har nästan alla ett eller flera kort som går att handla med. Den vanligaste varianten, bankkortet, fungerar så att du sätter in pengar på ett konto dit kortet är kopplat, varav pengar sedan dras från kontot allt eftersom du handlar med kortet.

Något som också blivit vanligare i olika former är kreditkort. Som namnet anger så är kortet alltså förenat med en kredit till den som givit ut kortet. I den här artikeln tänkte vi reda ut och svara på hur fungerar ett kreditkort?

 

Så fungerar ett Kreditkort

Kreditkort ser oftast ut som helt vanliga bankkort, alltså ett plastkort som har magnetremsa och idag också ofta ett chip. Man brukar säga att det första kreditkortet kom redan på 50-talet till USA, där grundaren av Diners Club Frank McNamara, lär ha glömt sin plånbok en gång när han besökte en restaurang, varav iden med ett kreditkort föddes.

Om man väjer att utnyttja krediten som är kopplat till ens kort, betalar man ränta på detta belopp. Du betalar ränta på det belopp som du har innestående varje månad, precis som ett vanligt lån. Räntan på kreditkort är vanligtvis högre än vanliga lån, just eftersom man inte har någon säkerhet i grunden för köpen, vilken banken har om an exempelvis köper ett hus.


 

Hur hög är räntan på kreditkorten?

Här på Betalkorten.se så kan du läsa om olika kreditkorts respektive räntor. Denna varierar från utgivare till andra utgivare. Ofta ligger räntan mellan 10 till 18 procent, men den siffran kan som sagt variera mellan olika korttyper och utgivare.

När man läser om olika kreditkort så anges ofta årsräntan, alltså den totala räntan man ska betala per år. Man brukar också stöta på begreppet effektiv ränta som brukar vara högre än den rörliga räntan. Detta beror på att man här ofta har bakat in alla avgifter (faktureringsavgifter, kortavgifter osv) som är förknippade med kreditkortet. Läs mer på respektive kortutgivaren hemsida om detta.

 

Kombinerade betalkort och kreditkort

Idag är det som sagt väldigt vanligt att man kombinerar betalkort med kreditkort i ett och samma kort. Det fungerar så att kortet är en vanligt betalkort i grunden, alltså att du får en faktura på alla dina köp som gjorts under en given period. Om du betalar hela fakturan på en gång så betalar du heller ingen ränta på beloppet. Då fungerar det alltså som ett vanligt betalkort.

Väljer du istället att skjuta upp hela eller delar av beloppet (varierar om detta är möjligt mellan olika kort) så betalar du ränta på det belopp du skjuter upp. Idag ha väldigt många betalkort möjligheten att koppla kredit till kortet.