Med rätt kreditkort undviker du onödiga extraförsäkringar

Svenskar är ett försiktigt folk. Vi använder flytväst, cykelhjälm, halkskydd och broddar. Att sälja försäkringar i Sverige borde vara lika lätt som att sälja glass på badstranden, och det är det också. Svensken tänker ofta att försäkringar kan man inte ha för många av. Men det kan man faktiskt.

rätt kreditkort

Inom många branscher tjänar företagen mer pengar på att sälja extraförsäkringar än vad de tjänar på själva produkterna där marginalerna ofta är hårt pressade. För vi jämför ju bara pris på varan eller tjänsten. När vi väl bestämt oss handlar vi, och när vi då får frågan om vi vill försäkra oss är vi oftast helt oförberedda och tackar ja av bara farten. Detta kallas merförsäljning på säljarspråk och är inget fel i sig, men det dumma är att vi många gånger redan har det försäkringsskydd vi behöver.

När bolaget där du tagit hemförsäkringen vill försäkra dina barn, kontrollera så att inte din fackliga olycksfallsförsäkring även omfattar övriga familjemedlemmar. Och innan du köper en tilläggsförsäkring för det nya hemmabiosystemet, kolla om inte din hemförsäkring ger ett liknande skydd. Kanske har du hemförsäkring i samma försäkringsbolag som hemelektronikbutiken samarbetar med, som då lyckas med konststycket att sälja på dig samma tjänst två gånger!

Något man ofta glömmer är att kredit- och betalkort ofta ger ett försäkringsskydd, helt utan extra kostnad. Om du köper semesterresan med kortet kan det innebära att hela familjen får avbeställningsskydd, men du kan ändå vara säker på att resebyrån kommer att erbjuda och rekommendera en försäkring till, vilket i det fallet är helt onödigt. När olyckan är framme kan det vara guld värt att vara försäkrad, men att vara dubbelförsäkrad är aldrig vettigt. Du kommer inte att gå med vinst genom att få ersättning från bägge bolagen.

Att banker och kortföretag erbjuder försäkringar med kreditkortet är för att konkurrensen är mördande, och för att de tjänar pengar på att du använder kortet och vill att det ska vara ditt primära betalsätt. Dra nytta av att du är en attraktiv kortkund och välj kort noggrant.

Ett första steg är att låta fintech-företaget Consector jämföra de olika korten och komma med förslag på vilket kort som passar dig bäst, skräddarsytt efter dina behov baserat på de svar du anger i deras undersökning. Precis som när du jämför brödrostar eller flygresor, läs det finstilta och välj med omsorg.