Minska Era Småutgifter

minska era småutgifterBegreppet många bäckar små är verkligen applicerbart när det kommer till småutgifter som kommer av att man småhandlar och många gånger gör det spontant.

Jag har sedan ett par år tillbaka hållit koll på min och familjens ekonomi genom att föra så kallad kassabok varje månad. Det hela blev betydligt enklare när vi började göra alla våra köp med varsitt Remember more kort kopplat mot samma faktura.

Det jag gör då är att jag för över informationen från fakturan till kassaboken och delar sedan in utgifterna i kategorier, för att göra det hela mer överskådligt.

Av den erfarenhet detta gett mig så vill jag dela med mig av två saker främst. Det första är att småutgifter verkligen blir till en stor utgift i längden. Det andra är att vi lägger mycket pengar på saker jag inte ens trodde utgift för oss.

 

Lär dig sluta småhandla

En kategori som det är lätt att falla dit i och småhandla är mat. Förut så handlade vi på varsina kort och det blev svårt och rörigt att se hur mycket pengar vi faktiskt la på mat varje månad. När vi sedan valde att skaffa gemensamt betalkort blev det betydligt enklare.

Något som också blev tydligare var hur mycket vi småhandlade på mataffärerna. Ibland kunde vi handla för någon hundralapp var och varannan dag, vilket i slutet på månaden summerades till en stor del av hela matkostnaden. Det tråkiga var att dessa småhandlingar sällan var bra mat, utan snarare godis, fika eller annat som man egentligen inte kan göra mat på.

När vi skaffade betalkorten och fick den här tydliga bilden över våra utgifter bestämde vi oss ganska snart för att börja planera vår mat och storhandla ett par gånger varje månad.

Resultatet syntes nästan på en gång. Våra matkostnader gick ner avsevärt trots att vi faktiskt handlade mer och bättre mat, men vid färre tillfällen. Spontanköpen minskade alltså och därmed alla småutgifter.

Med andra ord, om ni lägger lite mer tid på att planera era matinköp samt gör storköp några gånger per månad, så har ni möjlighet att både spara pengar och äta bättre.

 

Utgifter vi inte trodde fanns

Nästa lärdom som vi fick insikt i när vi började göra alla våra köp mot samma betalkortsfaktura, var att vi la väldigt mycket pengar på saker jag inte trodde utgjorde en sådan stor utgift varje månad.

Det jag pratar om är främst luncher och middagar ute.

Innan hade dessa betalats på varsitt håll med våra egna kort, men när vi sedan slog ihop våra köp blev det också väldigt tydligt.

Jag är verkligen inte emot att äta ute, det ger livskvalitet tycker jag. Däremot har vi satt en viss summa i förväg vi vill lägga på detta varje månad. Detta har avsevärt sänkt våra äta ute kostnader, trots att vi fortfarande unnar oss både luncher och middagar.

För att summera det hela så blev det mycket enklare att hålla koll på vår gemensamma ekonomi när vi skaffade betalkort som är kopplade mot samma faktura. I vårt fall blev det Remember more då det passar oss bäst med alla reseförsäkringar som ingår.

Då vi gör alla våra köp på detta kort ger det även en hel del cash back, då remember more ger 1 % tillbaka på alla köp.

För denna cash back brukar vi unna oss saker, så som en middag varje månad, ett biobesök eller någon present.