För inte allt för länge sedan valde jag och min sambo att köpa hus. Vi gjorde den klassiska resan där vi sålde vår bostadsrätt som varit vårat hem de senaste fem åren. Gjorde en fin vinst på köpet och valde att placera dessa pengar i ett ännu dyrare hus. Det känns givetvis fantastiskt. När vi stod där i startgroparna och skulle buda på vårat hus, så var det enda jag tänkte på att vi hade lånelöfte som skulle täcka den eventuella budstrid som väntade. Att jämföra räntor och villkor hos olika låneaktörer var inte på tal alls. Det fick helt enkelt vänta. Det är egentligen först nu något år senare när vi hunnit landa som jag jämfört olika bolån på allabolan.com.
Eftersom vi gick ifrån ett i princip oförhandlat, oprutat och egentligen ogenomtänkt bolån så gick det ganska snabbt att hitta många aktörer som kunde erbjuda bättre villkor. Nu skulle även vår nuvarande storbank säkerligen erbjuda bättre villkor om vi bara hörde av oss och ville förhandla om ränterabatt och så vidare. Men det var först när vi jämförde som vi insåg hur otroligt mycket det gick att spara varje år på bara räntekostnader.
Lagfart och pantbrev inte att glömma bort
Vi var förmodligen som de flesta andra ganska uppslukade kring vad vi skulle få för boendekostnad i slutändan. Där räntor, amortering, el och diverse annan driftskostnad skulle landa på. Detta gjorde att vi mer eller mindre förträngde lagfarten och pantbrevskonstnaden, två ganska tråkiga utgifter som tillkommer när man köper hus. Båda är procentuella avgifter där pantbrev tillkommer när du tillsätter huset som säkerhet och beroende på hur stora belopp på pantbrev det finns sedan innan, kan denna summa vara större eller mindre. Om du köper huset av personer som bott där i flera decennier och inte lånat upp på huset sedan de köpte, så är risken stor att det knapp finns några pantbrev alls vilket gör att du kan behöva lösa pantbrev för i stort sett hela köpeskildringen.
Bunden eller rörlig ränta
Något som också kan vara värt att fundera lite kring är huruvida man ska köra på bunden eller rörlig ränta. Det sägs ofta att rörlig ränta historiskt alltid har varit billigast. Dessutom ger det en viss högre grad av frihet ifall du skulle vilja lösa eller flytta ditt bolån. För många som väljer att binda sitt bolån så handlar det om deras grad av räntekänslighet. Helt enkelt hur stor variation eller höjning av ränta deras privatekonomi tål. För många personer i framförallt storstäderna där bolånen utgör en väldigt stor del av disponibel inkomst, så kan små höjningar öka räntekostnaderna med tusenlappar varje månad.
I slutändan så är det allra viktigaste att man ser över sitt bolån och jämför mellan olika alternativ. Var även tuff och våga pruta, det kan betala sig väldigt bra i sparad räntekostnad varje månad.