Kommer detta snart vara ett minne blott? Källa: Pixabay
I genomsnitt handlar vi i Sverige något varje dag. Det är en process som är så pass ingjuten i vårt dagliga liv att vi knappt tänker på hur det går till längre. Många butiker har slutat att ta emot kontanter, och på senare år har digitala lösningar börjat överta även bankkort. Efter så pass många år med kontanter och traditionella betalkort har den här förändringen skett oerhört fort, och visar inga tecken på att sakta ner. Så vilka är dessa aktörer på marknaden, och hur påverkar de våra köpvanor? Läs vidare i artikeln för att veta mer.
Tillväxten av fintech-banker
Ni som är något digitalt medvetna har säkert hört ordet ”fintech” nämnas en del på senare år. Ordet står för financial technology och avser banker vars affärsmodell bygger på innovativ teknik, och där just teknologin är grunden till alla dess lösningar. Ett praktexempel på en sådan bank är Monzo. De har inget bankkontor och för att få ett kort registrerar man sig genom en app, med fingeravtryck och video som verifieringsmetod.
Appen har även inbyggda funktioner där man kan dela kostnader med andra personer som använder Monzo, exempelvis om man är ute och äter på restaurang. En fintech-bank är speciellt attraktiv för yngre människor som är vana vid teknologin, och kommer med all sannolikhet öka explosionsartat.
Fler e-plånböcker
Men det är inte bara banker som utvecklats – många väljer att använda andra alternativ att bära och spendera pengar genom. Ni kanske har sett namn som Skrill, Neteller och PayPal på nätet? Dessa är exempel på e-plånböcker som alltfler använder sig av, vilka har blivit några av de mest populära betalsätt på internet.
Det fungerar likt en vanlig plånbok – pengar man har tillgängligt ”i handen”, som inte är knutna till någon bank. Överföringar till och från e-plånböcker till andra konton går oftast på några minuter, så det är ett bra alternativ för de som behöver pengar tillgängligt snabbt.
Budgetering har blivit en hobby för många. Källa: Pixabay
Budgeteringsfixeringen
Aldrig tidigare har människor varit så intresserade och fixerade av sin budget som nu. Och det är inte så konstigt, med tanke på hur enkelt (och ibland roligt) det är att budgetera med dagens appar som finns på marknaden.
Våra finanser har gått från att ha varit något man höll tyst om och privatiserade, till en kommersiell hobby där man genom interaktiva appar kan titta på färgglada cirkeldiagram och göra målsättningar för sina utgifter. Att personlig finans tar upp en större proportion av våra liv har definitivt in inverkan på hur vi intresserar oss i ny teknologi kring betalningsmetoder.
Digitala framtiden av betallösningar
Så hur ser framtiden ut? Anna-Lena Wretman, VD för svenska betalningsmetoden Swish, tror att betalningar kommer bli mer friktionsfria och sömlösa. Detta handlar inte bara om själva metoden vi betalar med (som redan börjar bli friktionsfri), utan även produkten vi handlar – att handla kommer bli enklare, och vi kommer förmodligen inte behöva plocka upp en produkt för att köpa den.
I och med detta kommer upplevelsen bli mycket bättre för kunder, och våra köpvanor kommer säkert förändras än en gång. Se upp framtiden, här kommer betalningsrevolutionen!