Så får du lån utan fast anställning (6 riktigt bra tips)

Du som har extrajobb, är egenföretagare eller vikarierar vet att det kan vara svårt att ansöka om lån eftersom låneföretaget vill att du ska ange din fasta månadsinkomst. Det är något som kan vara i princip omöjligt när man inte på förhand vet vad man kommer tjäna nästa månad.

Även om det kan försvåra dina möjligheter så är det långt ifrån omöjligt att få ett lån utan fast anställning, det kan till och med vara möjligt att låna pengar utan någon inkomst alls.

En av anledningarna till att det finns allt fler möjligheter att få ett lån utan fast anställning är att det finns många fler låneföretag nuförtiden. För inte så längesen kunde man i princip bara vända sig till de lite mer “fyrkantiga” storbankerna. Nu finns det många små aktörer som kan erbjuda nischade låneprodukter som kan göra väldigt individuella bedömningar

1) Räkna in fler intäktskällor i inkomsten

Det är inte bara lönen från ditt företag eller vikariat som du kan räkna som inkomst, även andra intäktskällor som a-kassa pension, föräldrapenning, sjuklön, vårdbidrag och försörjningsstöd kan du räkna in till din inkomst.

Är du egenföretagare som är föräldraledig behöver det exempelvis inte innebära att du har en speciellt låg inkomst eftersom du kan räkna in föräldrapenningen när du ansöker om lån.

2) Bättra på din kreditvärdighet

Även om en fast anställning är något som påverkar din kreditvärdighet väldigt positivt bör du se till att på andra sätt bättra på din kreditvärdighet. Det kan på så sätt öka dina chanser att bli beviljad lån trots att du inte har fast anställning.

Några saker du snabbt och enkelt kan göra för att bättra på kreditvärdigheten:

  • Avsluta kreditkort som du inte behöver, kreditutrymmet betraktas som en skuld på kreditupplysningen.
  • Undvik att göra ansökningar där låneföretaget använder sig av UC för sin kreditkoll
  • Samla ihop dina lån och krediter till ett större samlingslån (ser både bättre ut och kan minska dina låneutgifter)

3) Ta ett smslån

Att ta ett smslån är kanske något man generellt bör undvika, detta framför allt för att räntan kan bli väldigt hög. Men det kan samtidigt vara en lösning om man snabbt behöver låna pengar och inte har så bra kreditvärdighet.

Möjligheterna att bli beviljad ett smslån är mycket större än för ett privatlån om man inte har någon fast inkomst.

Har du möjligheten att betala tillbaka lånet snabbt behöver inte heller ett smslån bli speciellt dyrt då du kan lösa det i förtid. Detta ska man kunna göra utan att behöva betala någon extra avgift, eftersom det är ett så kallat rörligt lån.

4) Lägg till en medsökande till lånet

Om du av olika anledningar har svårt att få låna är en lösning att lägga till en medsökande till lånet. Då får kreditgivaren en betydligt större säkerhet för lånet eftersom det nu är två personer som går i borgen för lånet.

5) Använd dig av en låneförmedlare

Istället för att vända dig till massa olika banker och kreditgivare är det smart att använda sig av en låneförmedlare. Du kan på så sätt få ut din ansökan till ett stort antal låneföretag med bara en ansökning.

Det kostar inget och du förbinder dig inte till något. Blir du till exempel inte erbjuden tillräckligt låg ränta behöver du inte gå vidare.

Även om flera banker och långivare undviker att låna ut pengar till dig utan fast anställning så finns det även flera banker som gör det – genom en låneförmedlare når du ut till just dessa.

6) Håll koll på din privatekonomi

Precis som att du inte ska ha onödigt många kreditkort eller smålån så är det viktigt att hålla koll på sin privatekonomi.

Betala dina räkningar i tid, utnyttja inte mer kredit än att du vet med dig att du snart kan betala tillbaka skulden och undvik förseningsavgifter, påminnelseavgifter och betalningsanmärkningar.

Har du bra koll på din ekonomi slipper du betala onödiga extrautgifter, du kommer få svårare att få låna, och om du väl lyckas få ett lån så kommer du få det till sämre ränta.

Se därför till att hålla koll på din ekonomi så att dina utgifter inte överstiger dina inkomster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *