Så Spärrar du ditt kort

spärra sitt kortPrecis som med allt annat vi bär mer oss så finns risken att du tappar ditt kort eller att det blir stulet. I vilket fall så ska du då alltid ringa och spärra kortet, även om det idag har blivit svårare att använda någon annans kort.

Kom ihåg att det behöver inte alltid handla om att någon faktiskt tagit själva kortet, utan misstänker du att någon stulit dina uppgifter på kortet så kan det vara en god idé att genast spärra kortet.

Alla kortutgivare har ett nummer dit du kan ringa för att genast spärra ditt kort. När du får hem ditt kort så följer det alltid med information om vilket nummer du ska ringa ifall du tappat kortet och vill spärra det.

Ibland så är det även två nummer där det ena numret ska användas om du befinner dig i Sverige och ett annat nummer som kan användas om du är utomlands.


Ha alltid numret redo

Du bör alltid ha numret för att spärra ditt kort nära till hands. En klok idé kan vara att programmera in det som en egen kontakt i din mobil. En annan populär sak är att man skriver ner numret på en lapp som sedan får ligga i plånboken, som du förhoppningsvis oftast bär med dig.

Så kolla bland dina papper som du fått hem med information om ditt kort. Där ska du alltså hitta numret dit du ringer för att spärra ditt kort. Om du inte kan hitta någon sådan information så bör du genast kontakta din kortutgivare för att få reda på denna information. Se även till att få reda på numret som du kan ringa ifall du är utomlands och kortet blir stulet. Förutsatt att detta numret skiljer sig från det nummer som du vanligtvis ska använda.

 

Skydda alltid dina kortuppgifter

Tänk på att alltid skydda informationen på ditt kort. Oavsett om det gäller kortnumret, CVV koden eller annat, så ska du alltid vara rädd om den, för att undvika att informationen hamnar i fel händer.

Vill du veta mer om vad som gäller kring säkerheten med just ditt kort kan du höra med din kortutgivare. Då kan de förklara för dig vad de har för säkerhet till exempel om du ska handla på nätet, eller vad som händer ifall ditt kort skulle råka bli stulet.

Säkerheten har som sagt ökat avsevärt på senare tid och idag krävs det ofta att du har en bankdosa, eller verifieringskod som du måste ange innan du kan handla med kortet på nätet.