Spara för Din Framtid

automatisera ditt sparandeMånga har säker ställt sig frågan varför de ska spara undan en massa pengar när livet är här och nu. Jag håller med om att livet är här och nu, men att spara handlar inte om att skjuta upp livet, utan snarare att undvika överflödiga utgifter som ändå inte gör dig lyckligare.

För dig som läst en del böcker om investeringar, hur man blir rik och så vidare har säkert stött på begreppet att man ska spara undan 10 % av lönen varje månad. Tittar man på den siffran så låter det väldigt lite. Du äter säkert ute för mer pengar än det varje månad.

Varför är det då så svårt att avvara lite pengar varje månad, för att du ska ha en chans att pengarna jobbar för dig istället för tvärt om?

 

Automatisera sparandet

Jag brukar rekommendera personer som har svårt med sparande, att automatisera det. Det jag menar då är att du ska ställa in via din bank så att en förutbestämd summa dras direkt när lönen kommer in varje månad.

Det som sker då är att det i början kanske känns tungt med tanke på att du varit van att leva på en viss summa pengar. Men med tiden så kommer du inte ens märka det mindre beloppet, med tanke på att du vänjer dig att leva på din nya ”lön”.

Med andra ord så automatiserar du ditt sparande så att du till slut vänjer dig vid att konsumera för mindre pengar.

 

Välj sparform

Något du också måste ta ställning till när du automatiserar ditt sparande är vilken sparform pengarna ska sparas i. Många banker erbjuder idag månadssparande i fonder, där du automatiskt köper fonder varje månad för ett visst belopp.

Kanske är du mindre riskbenägen och föredrar ett sparkonto med högre ränta. Om så är fallet rekommenderar jag att du har detta sparkonto hos en separat bank, typ Avanza eller Nordnet, just för att du inte ska kunna flytta pengarna och handla för dem.

Har du svårt att spara så bör du se till att automatisera ett sparande. Dra pengar per automatik så kommer du inte ens märka att du bygger upp ett kapital med tiden.