Vissa av oss har stenkoll på månadens alla utgifter. Kanske är du en av dem som för kassabok över dina kostnader och har därmed fått en bra bild vart dina pengar går. Andra har dålig eller ingen koll alls vart de lägger sina pengar och många gånger kanske lever från den ena lönen till den andra.
Oavsett hur noga du är med att dokumentera dina utgifter så finns det kostnader som du kanske inte visste fanns. Många gånger är detta utgifter som i sin enkelhet inte verkar speciellt stora, men när du summerar alla dessa småutgifter kan det bli en betydande summa. Framförallt över en längre period.
Några utgifter du inte visste fanns
Nu kan det mycket väl vara så att du har stenkoll även på dessa utgifter. Men förhoppningsvis kommer du lära dig något av detta inlägg.
Bankavgifter
De allra flesta av oss betalar för en eller ett par tjänster hos banken. Om du har lån så betalar du givetvis ränta vilket du har koll på, men det finns en rad andra utgifter som du kanske inte ens märkt att banken tar betalt för. Här tänkte vi nämna några av dessa.
När du öppnar konto hos en storbank så får många gånger ett betalkort kopplat till detta konto. Det många inte vet är att detta ofta kostar ett par hundralappar varje år. Pengarna dras nämligen ofta direkt från ditt konto. För samma summa kan du skaffa andra betalkort som ger betydligt bättre försäkringar och förmåner än bankernas kort, utan att det kostar dig något mer. Remember more kortet ger exempelvis 1 % tillbaka i cash back på allt du handlar, vilket innebär att du kanske till och med tjänar på att skaffa ett sådant kort om du gör många köp varje år. Att remember korten dessutom kommer med en rad försäkringar är bara ännu förmånligare.
Om du lånar pengar hos banken så betalar du ju ränta på detta belopp. Något som också ofta tillkommer utan att du kanske tänker på det är en uppläggningsavgift. Denna ligger ofta kring 500 kronor och här ska du veta att det går att pruta på denna utgift. Kom ihåg att banken redan tjänar en massa pengar på den ränta du kommer betala, så ta din chans att pruta och eventuellt slipp denna uppläggningskostnad.
Handlar du med aktier eller andra värdepapper tillkommer courtage varje gång du köper eller säljer. För dig som inte handlar med så stora belopp kan storbankernas courtage snabbt äta upp din förtjänst. Det är inte ovanligt att de tar 99 kronor per affär, vilket innebär 10 % på en tusenlapp samt ca 10% till när du säljer. Med andra ord kan den affären knappast bli lönsam. Alternativet är istället att skaffa ett konto hos någon av nätbankerna så som Avanza eller Nordnet. Dessa har betydligt lägre courtage och många sparformer som passar småsparare bättre.
Utlandsresan
När du är ute och reser tillkommer ofta kostnader som du inte tänkt på. Många gånger är man endast intresserad av vad själva resan kostar och struntar därför i alla små utgifter som kan tillkomma.
När du betalar din resa kan du många gånger välja till olika försäkringar. Är du istället smart och betalar med rätt typ av betalkort slipper du dessa avgifter. Ta återigen Remember more kortet där det ingår hela 8 reseförsäkringar när du betalar resan med det kortet. Ändå är årsavgifter endast 295 kronor (gratis första året) vilket är liknande mot vad storbankerna tar för sina kort utan liknande förmåner. Räknar du dessutom in att du sparar flera hundra på att inte behöva köpa till de extra försäkringar så lönar det sig redan där att ha ett sådant kort.
Att växla pengar kan även det kosta en hel del. En del väljer att växla pengar direkt på Arlanda medan andra enbart tar med sitt kort och betalar med. Ett kort som är väldigt fördelaktigt att betala med utomlands är ICA kortet då de inte tar ut några extra avgifter när du betalar med det utomlands. Väldigt fördelaktigt om du inte vill ta med dig kontanter på resan och samtidigt vill undvika dyra avgifter när du betalar med kort utomlands.