Här svarar vi på de vanligaste frågorna som vi får. Förhoppningsvis hittar du svar på det du undrar här. Om det fortfarande är saker du undrar över som du inte hittar svar på här får du gärna höra av dig till oss via formuläret på kontaktsidan.

 

Hur fungerar ett Betal- och Kreditkort?

När du betalar något med ditt kombinerade betal- och kreditkort så samlas alla köp du gör under en köpperiod på en faktura, som du sedan får i slutet av perioden. En köpperiod kan exempelvis vara en månad, varav fakturan på dina köp kommer i slutet på månaden.

När du sedan får fakturan med dina köp så har du oftast två alternativ. Det första och vanligaste sättet är att du betalar hela fakturan direkt, inom det datum som är angivet. Gör du på detta sätt fungerar kortet som ett vanligt betalkort och du betalar ingen ränta.

Skillnaden mot ett vanligt kontokort är då att pengar inte dras från ett konto på en gång när du köper något, utan samlas och kommer på en faktura istället. Du behåller med andra ord pengarna längre och har därmed möjlighet att få ränta på pengarna än om du använt ett kontokort där pengar dras direkt.

Om du väljer att skjuta upp delar eller hela beloppet en längre tid så fungerar kortet som ett kreditkort. När du skjuter upp delar eller hela beloppet på fakturan så betalar du ränta på beloppet som skjuts upp. Räntan varierar beroende på vilket kort du har.

Varje gång du får fakturan på dina köp kan du välja om du vill betala hela summan på en gång eller skjuta upp hela eller delar av den. Det är med andra ord ett flexibelt sätt att betala på som dessutom har många fördelaktiga bonusar och förmåner.

 

Vad är fördelarna med betal- och kreditkort?

En fördel med betalkort är att du med många kort får bonusar och förmåner som ofta inte vanliga kontokort ger. Idag har de allra flesta ett kontokort eller betalkort via sin bank och betalar ofta lika stor årsavgift som betalkorten vi jämför här på sidan, men får samtidigt inga eller väldigt dåliga förmåner.

Det finns dessutom betalkort som är anpassade efter olika personer. Exempelvis finns det kort som ger bra försäkringar när du reser och andra kort ger rabatter och bonusar när du handlar mat.

Med andra ord ska du välja ett kort som passar din situation bäst.

Kolla gärna vad du betalar i årsavgift på ditt kort idag samt om det ger några förmåner. Har du ett kort från någon av storbankerna så är årsavgiften många gånger högre än flera av korten som vi jämför här på betalkorten.se, samtidigt som förmånerna är sämre.

 

Vilka förmåner ger olika kort?

Förmånerna man får varierar beroende på vilket kort det är. Enklaste sättet att se vilka förmåner de olika korten har är genom att titta i vår jämförelse av kort eller läsa recensionerna av respektive kort här på betalkorten.se.

Exempel på några betalkorts förmåner är ICA Bankkort plus där du får bonuspoäng på allt du betalar med kortet samt extra bonus när du handlar i en ICA butik. Ett väldigt bra kort för de flesta då alla måste handla mat.

Om du betalar dina resor med Remember more kortet så ingår hela 8 förmånliga reseförsäkringar. Med det kortet ingår även 3 valfria övriga försäkringar så totalt alltså hela 11 försäkringar. Du får dessutom 1% cashback på allt du handlar med Remember more. Väldigt förmånligt med andra ord och här har du verkligen chansen att skräddarsy kortet efter dina behov, då du själv väljer vilka övriga försäkringar du vill koppla till kortet.

 

När betalar jag ränta på det jag handlar?

Precis som vi skrev ovan så är det helt upp till dig hur du väljer att använda ditt kort. Om du betalar fakturan på dina köp i tid och inom ramen för räntefri kredit för ditt kort, så betalar du ingen ränta. Väljer du däremot att skjuta upp delar eller hela summan någon månad så betalar du ränta på den kredit du utnyttjar. Läs mer om vad som gäller med räntor och kredit för respektive kort.

 

Hur ansöker jag om ett kort?

När du går in och läser om respektive kort eller jämför kort på vår jämförelsesida, så hittar du en Ansök knapp för varje kort. Klickar du där så kommer du direkt till formulären för att kunna ansöka om kortet.