Vanliga Frågor

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som vi får. Förhoppningsvis hittar du svar på det du undrar här. Om det fortfarande är saker du undrar över som du inte hittar svar på här får du gärna höra av dig till oss via formuläret på kontaktsidan.

Hur fungerar ett Betal- och Kreditkort?

När du betalar något med ditt kombinerade betal- och kreditkort så samlas alla köp du gör under en köpperiod på en faktura, som du sedan får i slutet av perioden. En köpperiod kan exempelvis vara en månad, varav fakturan på dina köp kommer i slutet på månaden.

När du sedan får fakturan med dina köp så har du oftast två alternativ. Det första och vanligaste sättet är att du betalar hela fakturan direkt, inom det datum som är angivet. Gör du på detta sätt fungerar kortet som ett vanligt betalkort och du betalar ingen ränta.

Skillnaden mot ett vanligt kontokort är då att pengar inte dras från ett konto på en gång när du köper något, utan samlas och kommer på en faktura istället. Du behåller med andra ord pengarna längre och har därmed möjlighet att få ränta på pengarna än om du använt ett kontokort där pengar dras direkt.

Om du väljer att skjuta upp delar eller hela beloppet en längre tid så fungerar kortet som ett kreditkort. När du skjuter upp delar eller hela beloppet på fakturan så betalar du ränta på beloppet som skjuts upp. Räntan varierar beroende på vilket kort du har.

Varje gång du får fakturan på dina köp kan du välja om du vill betala hela summan på en gång eller skjuta upp hela eller delar av den. Det är med andra ord ett flexibelt sätt att betala på som dessutom har många fördelaktiga bonusar och förmåner.

Vad är fördelarna med betal- och kreditkort?

En fördel med kreditkort är att du med många kort får bonusar och förmåner som ofta inte vanliga kontokort ger. Idag har de allra flesta ett kontokort eller betalkort via sin bank och betalar ofta lika stor årsavgift som korten vi jämför här på sidan, men får samtidigt inga eller väldigt dåliga förmåner.

Det finns dessutom kreditkort som är anpassade efter olika personer. Exempelvis finns det kort som ger bra försäkringar när du reser och andra kort ger rabatter och bonusar när du handlar mat. Tittar vi på bensinkorten så har dem ofta ingen årsavgift samtidigt som de har en rad bonusar och fördelar. Så redan där spöar dessa kort det hederliga kortet som storbankerna ofta erbjuder.

Med andra ord ska du välja ett kort som passar din situation bäst.

Kolla gärna vad du betalar i årsavgift på ditt kort idag samt om det ger några förmåner. Har du ett kort från någon av storbankerna så är årsavgiften många gånger högre än flera av korten som vi jämför här på betalkorten.se, samtidigt som förmånerna är sämre.

Vilka förmåner ger olika kort?

Förmånerna man får varierar beroende på vilket kort det är. Enklaste sättet att se vilka förmåner de olika korten har är genom att jämföra olika kreditkort. Vi har valt att dels jämföra kreditkort för resan samt bensinkort. Genom att ställa upp och jämföra dessa kort bredvid varandra så får du enklare en överblick av vad som skiljer de olika korten åt.

Bensinkort och bonus

Vissa kreditkort har ett bonussystem kopplade till kortet. Det brukar innebära att du får en viss procent i bonus på saker du köper på kortet. Tar vi som exempel bensinkorten så har de flesta där en bonus på upp till 0,5% på alla köp. Där du med andra ord får pengar tillbaka när du köper saker på kortet. En otrolig fördel mot att betala med ett kort som inte ger någon bonus alls.

Resekort och bonus

På samma vis finns det flera kreditkort som profilerar sig som så kallade resekort. Kort där du helt enkelt får en rad fördelar när du betalar resan med kortet. Dessa fördelar kan vara en kompletterande reseförsäkring när du betalar resan med kortet. Många gånger ingår då även avbeställningsskydd. Vissa resekort ger dig poäng när du handlar med kortet. Poäng som sedan kan bytas mot resor. Detta system är ganska likt bonussytemet som bensinkorten har. Skillnaden är istället att poängen kan lösas in mot resor istället för att få pengar direkt som många bensinkort erbjuder.

När betalar jag ränta på det jag handlar?

Precis som vi skrev ovan så är det helt upp till dig hur du väljer att använda ditt kort. Om du betalar fakturan på dina köp i tid och inom ramen för räntefri kredit för ditt kort, så betalar du ingen ränta. Väljer du däremot att skjuta upp delar eller hela summan någon månad så betalar du ränta på den kredit du utnyttjar. Läs mer om vad som gäller med räntor och kredit för respektive kort.

Mer om ränta

När du alltså väljer att skjuta upp delar av fakturan du får hem så att den passerar ramen för räntefri kredit, börjar alltså ränta att räknas. Räntan skiljer sig åt mellan korten. När du jämför kreditkort här på sidan så kan du dels se räntan men även effektiv ränta. Med effektiv ränta så brukar man räkna med andra avgifter (avi avgifter etc) så att du får en mer rättvis bild av vad det kan kosta.

Mer om räntefri kredit

De flesta kreditkort erbjuder ett antal dagar med räntefri kredit. Det innebär helt enkelt tiden från att du gör köpet tills det att fakturan ska vara betald för att du inte ska behöva betala någon ränta på beloppet. Vissa kort kan ha upp till 50 dagar räntefri kredit. Tänk även på att antalet dagar med räntefri kredit variera beroende på när inom köpperioden du handlar.

Hur fungerar ett företagskreditkort?

Företagskreditkort är ett väldigt vanligt och många gånger smidigt betalningsalternativ. Detta gäller för både små till stora företag. Det som skiljer många gånger är hur ansvarsfördelningen över betalningen är upplagd. Här pratar man om att det är privat betalningsansvar eller att företaget står som ansvarig.

Vad innebär det att man har privat betalningsansvar respektive företaget har betalningsansvar för företagskreditkort?

Jo det är helt enkelt som det låter. Vid privat betalningsansvar så är det företaget som betalar årsavgiften och den biten för själva kortet. Men att det är den privata personen med sitt namn på kortet som står för kreditrisken och betalningsansvaret. Detta kan vara en fördel för större företag med många kort i omlopp. Något som därmed minskar kreditrisken rejält.

Alternativet att företaget står som betalansvarig är också vanligt givetvis. Fördelarna med det upplägget är bland annat smidigheten i att alla köp hamnar på en faktura direkt till företaget. Personal behöver då inte heller ligga ute med pengar åt företaget.

Hur ansöker jag om ett kort?

När du går in och läser om respektive kort eller jämför kort på vår jämförelsesida, så hittar du en Ansök knapp för varje kort. Klickar du där så kommer du direkt till formulären för att kunna ansöka om kortet.