Betala med Kort Utomlands

När man reser på semester eller överlag när man besöker ett annat land så får man ofta en tankeställare hur man ska sköta pengar och betalning. För det första är det en annan valuta och redan där kommer det in en avgift för valutaväxling. Den här artikeln ger dig tips kring att betala med kort utomlands.

En annan sak du kanske funderar på är huruvida du ska växla till dig några kontanter överhuvudtaget, eller om du istället endast ska använda kreditkort på din resa. Idag är det ju betydligt enklare att betala med kort och de flesta större betal- och kreditkorten tas emot över hela världen. Detta tack vare att korten är VISA eller Mastercard i grunden. Det allra smidigaste många gånger är dessutom att använda ett resekort där förmånerna är anpassade för dig som reser.

Betala med kort utomlands – för och nackdelar

Det första du bör fråga dig själv är hur du vill betala under din resa. Dels kan du fundera kring vad som känns bekvämast för din del. Har du kontanter i den lokala valutan så är du säker på att det fungerar att betala med. Samtidigt så blir det direkt dyrare i och med att växlingskontoret tar en avgift och så vidare.

Väljer du att endast betala med ditt betalkort så slipper du hela biten med att hantera kontanter. Då behöver du inte heller fundera kring hur mycket pengar du tror dig behöva, utan med kortet så har du ju möjlighet att ta ut så mycket pengar som ditt konto tillåter.

Som sagt så bör du fundera kring vad som dels är smidigast för din del, samtidigt som du bör ha i åtanke vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt. Har du exempelvis ett bank norwegian kort så får du ju poäng på alla dina köp, i hela världen. Även om det ofta tillkommer en valutaväxlingsavgift när du betalar med kort.

Avgifter för att betala med kort utomlands

Två avgifter som kan vara bra att hag koll på när du jämför resekort eller andra kreditkort är uttagsavgiften samt valutaväxlingsavgift. Två avgifter som blir aktuella när du är utomlands med ditt kreditkort.

Uttagsavgift

Uttagsavgiften är helt enkelt den extra avgift som kortutgivaren tar om du tar ut pengar i ett annat. Ganska tråkig utgift som flera kort faktiskt inte tar ut. Denna avgift kan även skilja sig om du tar ut pengar inom eller utanför EU. Här på betalkorten.se kan du jämföra denna avgift för de kort vi jämför här på sidan.

Valutaväxlingsavgift

Valutaväxlingsavgiften är svår att komma förbi och handlar helt enkelt om kostnaden för att växla pengar till en annan valuta. Oavsett hur du väljer att betala på din resa så kommer denna vara aktuell. Att betala med kort utomlands är inget undantag. Växlar du pengar på flygplatsen så tar dem där ut en växlingsavgift och så vidare. Även denna avgift kan du jämföra här på sidan.

Lite kontanter är alltid bra att ha

Även om du väljer att endast ta med ditt kreditkort på resan, så kan det vara en god idé att faktiskt växla åt dig lite kontanter. Många saker är betydligt enklare att betala med kontanter, så som taxi, en glass på stranden och så vidare. Samtidigt så finns det ju ofta möjlighet att ta ut pengar i en uttagsautomat, så att växla hemma i Sverige är inte ett måste. Leta då efter ett kort som har fria uttag i uttagsautomater, alltså att de inte tar ut någon uttagsavgift.