CVV Kod

Ett annat vanligt begrepp som dyker upp när man pratar om olika kreditkort är CVV kod. CVV kod är en slags verifikation som man hittar på baksidan av kortet. Ofta är detta tre siffror och hittas alltså på baksidan av ditt kort, ofta till höger om rutan där du ska signera kortet.

Vad används CVV kod till?

CVV koden kan man säga finns där för säkerheten av ditt kort. Många gånger när du exempelvis handlar på nätet så behöver du fylla i både kortnummer, utgångsdatum, ägare av kortet samt CVV koden som du alltså hittar på baksidan av kortet.

CVV står för Card Verification Value, men kan även ha andra benämningar beroende på vilket typ av kort det rör sig om. MasterCard kallar exempelvis sin kod för CVC2 vilket står för Card Verification Code.

Andra exempel är Visa som benämner denna kod för CVV2 kod. Även CID förekommer vilket betyder Card Identification Data.

Observera att dessa siffror inte är inpräntade i kortet som exempelvis kortnumret är. Istället är de tryckta. Kom dock ihåg att kortet inte är giltigt om du exempelvis skrapar bort din CVV kod.

Säkerhet när man betalar på internet

Som sagt så är CVV koden ett steg i att göra det säkrare att betala med kortet på internet. Men idag har framförallt bankerna dragit åt remmen ytterligare när det kommer till att handla på nätet och säkerhet. Idag behöver du ofta bekräfta köpen med en bankdosa eller ett lösenord som du bestämt i förväg. Detta för att minska risken för att någon använder ett stulet kort.

Tänk på att alltid skydda din CVV kod, precis som alla övriga detaljer kring ditt bankkort. Om du misstänker att någon stulit ditt kort bör du alltid spärra det. Här på sidan har vi en artikel om hur du kan spärra ditt kort ifall någon har stulit det eller om du tappat det och misstänker att det kan hamna i fel händer.

Är du osäker på vad det är som gäller med CVV kod, säkerhet och så vidare med ditt betalkort, kreditkort eller bankkort gör du enklast i att kontakta din kortutgivare så att de kan ge dig svar på dina funderingar.