Räntefri Kredit – Så fungerar det

Ett begrepp som ofta dyker upp i sammanhang där man talar om betalkort eller kreditkort är räntefri kredit. Vad är det egentligen och hur fungerar det? Det är något vi tänkte skriva om i det här inlägget.

Räntefri kredit

Först och främst bör vi reda ut begreppen betalkort och kreditkort, samt vad som skiljer dessa åt mot vanliga kontokort.
Ett kontokort eller debetkort som det också kallas, fungerar så att pengarna dras på en gång från ditt kort när du betalar med det. Det krävs alltså att du har pengar på kontot i förväg för att du ska kunna handla med kortet. Om du skaffar ett kort via din bank så är det vanligtvis ett sådant kort du får.

Ett kreditkort fungerar så att du handlar på kortet och betalar i efterhand. Oftast samlas dina köp under en period ihop och skickas till dig som en faktura. Här kan man alltså säga att du lånar pengar för dina köp som du sedan ska betala i efterhand.

Mellantinget är betalkort och det är här räntefri kredit kommer in i bilden. Det innebär att ett betalkort fungerar som ett kreditkort bara det att du inte behöver betala någon ränta på beloppet, förutsatt att du betalar fakturan du får inom ramen för räntefri kredit.

Låt oss ta ett exempel för att göra det tydligare. Med ett kreditkort kan köpperioden exempelvis vara från den 8e mars till den 7e april. Observera att detta är ett exempel och att perioden kan variera från månad till månad.

Alltså i detta exempel:

  • Köpperioden börjar 8e mars
  • Köpperioden slutar 7e april

De köp som du gör med ditt kreditkort inom köpperioden, alltså mellan den 8e mars och 7e april ska betalas i slutet av april. Alla köp inom denna period kommer alltså samlas på en faktura och skickas till dig. Krediten är sedan räntefri till den sista april i detta fall, eller vad som nu anges på fakturan. Kom ihåg att alltid kontrollera själv vad som gäller för räntefri kredit och att det är exempel vi tar upp här.

Detta innebär att köp som görs i början av perioden har över 30 dagars räntefri kredit. Så länge du betalar dina fakturor med dina köp i tid så betalar du ingen ränta på beloppet. Vissa kort så som flera av bensinkorten erbjuder upp till ännu flera räntefria kreditdagar.

Med andra ord är det väldigt förmånligt med kreditkort så länge man sköter det på rätt sätt. Många av dessa kort är som du kanske vet kombinerade betalkort och kreditkort just för att du betalar ränta på krediten ifall du skjuter upp hela eller delar av beloppet efter perioden för den räntefria krediten.

Om du med andra ord behöver pengar till annat en månad kan du välja att skjuta upp hela eller delar av dina köp under perioden, mot att du då betalar ränta på dett uppskjutna beloppet.

Hanterat på rätt sätt ger detta dig en väldig frihet att styra över hur lång tid dina köp ska betalas. Glöm dessutom inte bort att många betalkort ger en massa bonusar när du handlar på kortet. Jämför kort här på sidan så får du se vilka bonusar som passar dig.

Flexibiliteten som räntefri kredit ger gör att många kan fördela sina utgifter mer jämt mellan sina löner. Mer om räntor och så kan du läsa om på finansinspektionens sida.