Kontokredit: Kredit oavsett kort

Ett vanligt alternativ för att handla på kredit är med ett kreditkort. Dessa delas antingen ut av särskilda kreditföretag eller genom banker. På senare tid har det kommit ett alternativ till kreditkortet, nämligen kontokredit. Det här är inget kort samtidigt som det inte är ett lån. Det är helt enkelt något mittemellan.

Vad är kontokredit?

En kontokredit har vissa likheter med ett kreditkort, men också flera skillnader. Istället för att krediten är kopplad till ett visst kort finns det istället på ett bankkonto som bara är tillgängligt för dig. När du har beviljats en kontokredit av långivare kan du ta ut den summan du behöver, när du behöver den. För att göra det skickar man oftast ett sms till långivaren som sedan sätter in pengarna på ditt förvalda konto. Ränta betalas endast på pengarna du har tagit ut, och ju fortare du betalar in dem desto mindre blir kostnaden. En kontokredit kan variera i storlek och kan uppgå i både högre och mindre belopp. För att välja rätt kontokredit behöver en jämförelse göras mellan olika långivare. Det kommer att ge en bättre överblick av marknaden, vilka räntor som erbjuds samt hur avbetalningstiden ser ut.

För- och nackdelar

Det finns flera fördelar med en kontokredit. Krediten blir som ett lån som du kan ta av vid behov, och du behöver inte göra en ny ansökan varje gång du behöver ett tillskott på kontot. Ränta betalas endast på summan som faktiskt används och det finns sällan några avgifter. När pengarna väl finns på ditt vanliga konto kan du handla för dem med ditt valda kort, oavsett tillverkare, och du kan ta ut pengarna i kontanter.

En nackdel är däremot att räntan tenderar att vara något högre. Å andra sidan finns inga av de avgifter som finns för kreditkort. Dessa debiteras t.ex. vid vissa korttransaktioner samt vid uttag av kontanter, om det går. Det kan också ta upp till en bankdag innan pengarna finns på ditt konto. Med ett kreditkort finns pengarna tillgängliga direkt.

Skillnader jämfört med lån och kreditkort

En kontokredit skiljer sig mot traditionella lån, även om samma jämförelse och frågor bör ställas innan en ansökan skickas in. Hela beloppet betalas inte ut direkt och det sätts inga bostäder eller fordon som säkerhet. Kontokrediten kan istället ses som ett alternativ till snabblån, vilka ofta har en kort avbetalningstid och hög ränta. Istället för att ta flera smålån, som sedan ska betalas tillbaka inom ett par veckor eller månader, finns det alltid en kredit att ta av.

Det är samtidigt mer flexibelt än ett kreditkort, som kanske inte accepteras på och i alla webbsidor och butiker. Kontokrediter behöver heller inte betalas tillbaka direkt efter att en summa har använts. Oftast ska beloppet betalas tillbaka inom 30-90 dagar. Långivaren kan även förlänga återbetalningstiden förutsatt att ett minsta belopp betalas varje månad.

En kontokredit är ett alternativ till den som bara vill ha ett kort i plånboken. Det kostar ingenting om krediten inte används och det är ett flexibelt alternativ till den som inte vill ha ett kreditkort och som inte vill ta ett vanligt lån.