Kreditkort eller snabblån – vilket ska man välja?

Vet du inte om du vill ta ett snabblån eller skaffa ett kreditkort? De är båda lättillgängliga lånealternativ att komma över idag. Men det kan vara svårt att veta vilket som är bäst för ens livsstil. Denna jämförelse kan förhoppningsvis hjälpa till att fatta rätt beslut.

För- och nackdelar med snabblån

Ett snabblån är precis vad det låter som. Ett mindre lån som man kan ta när man har kort om tid och befinner sig i en situation där man behöver pengar snabbt. Den främsta fördelen med den här typen av lån är just att det är snabbt och smidigt.

En snabb lösning

Om man får en oväntad kostnad som måste betalas omgående och inte har några sparpengar att ta ifrån kan ett snabblån ses som en alternativ. Låt säga att man vill åka ut och resa i påsk och måste boka själva resan nu. Man har bara pengar till halva resan, och får inte lön förrän påsken är slut. I det läget kan smidigheten vara användbar, men det är viktigt att man också betalar tillbaka när lönen kommer.

Ett snabblån kan också tas genom SMS, vilket bidrar till smidighet i en akut situation. Så hur fungerar SMS lånen? Man skickar helt enkelt ett SMS för att göra sin ansökan om ett engångsbelopp, och kan få det beviljat inom några minuter. Därefter har man oftast upp till tre månader på sig att betala tillbaka. Det är ett alternativ som flera aktörer använder sig av idag. En nackdel med snabblånen är dock själva kostnaden.

Hög ränta och avgifter

Snabblån är mycket dyra lån. Räntan kan ligga på runt 40% och då återbetalningstiden är så kort är det viktigt att man har detta i åtanke. Utöver den höga räntan måste man även betala en avgift för att ta lånet. Avgifterna som tar ut kan motsvara en effektiv årsränta på 700-800 procent. Den korta återbetalningstiden på snabblån skulle kunna ses som något positivt då det kanske får låntagaren att vara uppmärksam på sin skuld. Vad gäller snabblånen är de ofta på mindre summor, mellan 1000 och 5000 kronor. År 2015 gjordes en studie över snabblånens framväxt, där man fördjupar sig i vad som fick branschen att blomma ut.

För- och nackdelar med kreditkort

Kreditkort är ett annat populärt alternativ för svenskar idag, och det har vissa fördelar som snabblån inte erbjuder.

Räntefri kredit och bonusar

När kreditkortet är godkänt har det beviljats på ett belopp. Alla köp samlas sedan på en faktura, och om man väljer att betala av hela den fakturan på en gång slipper man betala ränta på beloppet. Detta gäller i regel inte om man väljer att delbetala fakturan. Det kan vara en viktig skillnad från snabblånen om man känner att räntan är för hög. Du kan läsa mer om räntefri kredit här. Kreditkort innehåller ofta även bonussystem där man kan få poäng och vissa rabatter för att använda kortet. Det är också vanligt att det ingår försäkringar i kreditkort.

Mindre smidigt

Att få en kredit godkänd genom det här medlet är en längre process än vid snabblån. Det gör att om man hamnar i en trängd situation och inte har det tillgängligt så är det möjligt att man inte har tiden blir ett hinder.

Då återbetalningstiden inte är lika kort som med snabblån är det också möjligt att man fortsätter att använda kreditkortet, även om man inte behöver det, då det redan ligger i plånboken. Även om räntan inte är lika hög som vid snabblån kan det förekomma vissa utgifter, som till exempel uttagsavgift och valutaväxlingsavgift när man använder kortet utomlands.

  • Snabblån är dyrare men smidigare
  • Kreditkort är billigare men krångligare