Storhandla och Spar Pengar

storhandla mat spar pengarI min familj är visionen att vi ska försöka storhandla några gånger varje månad, istället för att göra småvändor till mataffären som alltid blir dyrare än vad vi tänkt oss.

Det finns många fördelar med att storhandla. Först och främst så är det alltid skönt att ha mycket mat hemma så att det alltid finns möjlighet att laga bra och nyttig mat. Den andra självklara fördelen är att det blir så otroligt mycket billigare. Mer mat för mindre pengar.

 

Planera matinköpen

För att det ska fungera med storhandlingar gäller det att vi planerar innan vi handlar, vad vi vill äta den närmsta tiden. Detta behöver inte vara en hel bok över recept och inköpslistor, utan det viktigaste är att vi har en aning om vilka rätter vi villa laga ihop. De gånger vi åker till affären utan en aning om vad vi ska äta blir det också oftast dyrare.

Att planera sin mat är en rutin som tar tid att lära sig. Det som fick oss att göra detta helhjärtat var att vi satte oss varje söndag och planerade veckans mat. Svårare än så var det inte.

Då får vi också en bra bild om det börjar bli läge att storhandla igen.

 

Undvik att småhandla

Hur duktig du än är på att planera och storhandla mat, så är det nästan ännu viktigare att du undviker att småhandla för att dina matkostnader ska hållas nere. Alla dessa småvändor till affären där du handlar för en hundralapp blir i slutet av månad en ganska stor utgift.

De gånger jag räknat på vår matkostnad har det alltid visat sig att småhandlingar har utgjort över 40 % av den totala matkostnaden. Summerar du det över ett år så blir det väldigt mycket.

Så två enkla tips kan spara dig mycket pengar varje år. Att planera dina inköp och sedan storhandla, samt att helt undvika att småhandla.

Sen använder vi våra ICA kort och försöker alltid handla på ICA butiker. Detta gör att vi får bonuscheckar hemskickade med jämna mellanrum, samt bättre priser på varor vi handlar ofta.